Nagelterapeut VS “Självlärd” – Nagelsjukdomar

Varför ska man inte göra naglarna hos någon som är outbildad? Ser ofta tjejer skriva att de är “självlärd” på instagram och erbjuder nagelförlängning, gellack och akrylnaglar. Jag har ju utbildat och diplomerat mig inom gelénaglar och manikyr. Och i grundutbildningen började vi med teori innan vi fick röra någons naglar. Vi fick lära oss alla olika nagelsjukdomar samt hudsjukdomar. Detta är en viktig grund att kunna för att veta om man kan behandla en kund med nagelförlängning, nagelförstärkning eller manikyr. I vissa fall tar vi nagelterapeuter inte emot en kund, utan kunden behöver för sin egen skull besöka en läkare.

Vad är gelenaglar?

Gelnaglar är naglar som är byggda och formade med gelé, och gelén härdas i uv lampa för att stelna. Gelénaglar och akrylnaglar innehåller samma ingredienser och är samma sak egentligen, men akrylnaglar härdas i luften och därför luktar medans gelenaglar är luktfritt. De är alltså endast skillnad i tekniken hur de appliceras.

Med Gelénaglar får du snygga naglar som antingen du själv väljer, vissa har med sig bilder eller så säger de att jag får göra vad jag vill. Så jag sparar även inspiration så jag alltid har idéer på naglar jag kan göra. Men kan alla behandlas? Många nagelbitare tror att de inte kan få fina naglar. Men allt är möjligt.

De allra flesta kommer nån gång uppleva någon form av problem med naglarna. Här kommer jag lista en del vanliga nagelsjukdomar och ifall man kan behandlas med konstnaglar eller inte. (Se detta som en guide för kunder och inte för nagelterapeuter, då dessa inte är alla sjukdomar och man behöver utbildning inom detta!)

 

Nageln lossnar från nagelbädden

Nagellossning sker oftast från den fria kanten i riktning inåt mot nageln (bild 6). Risken finns att hela nagelplattan släpper tillslut. Orsaken till varför nageln lossnar är olika sjukdomar som ex. psoriasis, eksem och alopecia. Men även yttre våld och om t.ex hyponychium petas bort som är huden under nageln vid fria kanten. Om luftfickan får vara kvar mellan lossnade nageln och nagelbädden är risken stor att annan infektion eller svamp uppträder. Så lös nagel ska därför klippas bort. Konstnaglar kan gå bra beroende på omfattningen. Nageln bör vara minst 5mm.

Vita fläckar på naglarna

När naglarna uppträder som fläckvis vita naglar i oftast tvärgående linjer (bild 4). Vanligaste orsaken är trauma mot matrix/nagelroten. Där under bildas naglarna som sedan “växer ut”. När det uppstår trauma/slag på området gör det att keratinet inte produceras normalt. Detta kan uppstå efter t.ex överfilning av nageln. Men kan även orsakas av psoriasis, leversjukdomar, eksem mm. Konstnaglar går bra att göra.

Om dina naglar är konkava, alltså att de djupnar mot mitten och kanterna pekar uppåt, kan det vara ett tecken på att du behöver mer järn eller lider av blodbrist, anemi. Järnet behövs för bildandet av hemoglobin i blodet, som ser till att de röda blodkropparna kan transportera syre till nagelroten. Har du denna konkava form på naglarna kan det vara läge att uppsöka läkare för ett blodprov.

Korta breda naglar

Har man korta och breda naglar, när bredden är större än längden (bild 1). Det beror antingen på att det är medfött, nagelbitning, defekter på falangerna (fingrarna) eller psoriasis. Det går bra med konstmaterial, men är bra att göra korta till medium långa naglar vid förlängning, då det enklare kan brytas då materialet har mindre yta att fästa på. Det går att behandla med konstnaglar vid nagelbitning. Så länge ingen infektion föreligger, då bör man uppsöka läkare. Konstnaglar som gelénaglar kan hjälpa kunden att bryta sin vana med att bita eller riva på naglarna. Återbesök bör bokas oftare som nagelbitare, då naglarna oftast växer betydligt snabbare än hos andra. Och då materialet har en mindre yta att fästa på så kan de lättare lossna. Man bör även använda nagelbandsolja dagligen, helst 2gånger om dan.

Randiga naglar

Randiga naglar innebär att nagelplattan har ett randigt utseende (bild 5). Det beror på genetiska anlag men blir även tydligare med åldern. När nagelplattan växer fram, formas den enligt nagelbäddens fåror. Om fårorna är djupa kommer nagelplattans veckningar också bli djupa. Nageln ska inte slipas så den blir jämn, då nageln kommer bli för tunn. Och därför kan det vara bra med nagelförlängning/förstärkning av egna nageln med gelé för att få ett jämt och snyggt utseende. Endast nagellack och gelpolish kan inte garanterat jämna ut ytan utan gelé är bäst.

Tunna naglar

Tunna naglar är naglar som är onormalt tunna och mjuka i nagelplattan. De är svaga och bryts lätt, och den vita randen kan böja sig. Det beror på genetiska anlag, åldrande, sjukdomar eller mediciner. För tunna naglar rekommenderas konstnaglar och manikyr.

Sköra naglar

Sköra naglar är naglar som skivar sig (bild 2). De kan inte växa sig långa då de skikt av keratin som nageln utgörs av separerar från varandra. De kan även spricka. Främsta anledningen är att naglarna är uttorkade. Naglarna kan bli torrare med åldern men även på vintern. Även om man tvättar händerna ofta eller hanterar lösningsmedel som rengöringsmedel. Sjukdomar som kan orsaka torra naglar är ex. anorexi och bulimi. Konstnaglar eller manikyr (gelpolish) är ofta att rekommendera och nageln behöver återfuktas och vårdas. Se till att använda plast- eller gummihandskar vid städning, diskning eller vid kontakt med lösningsmedel. Vantar när det är kallt ute. Använd handkräm av god kvalite och gör regelbundna manikyrer.

Manikyr med gellack / Nagelförlängning

Blå nagel/klämt finger

En blå nagel beror på skada på nageln som orsakat en blödning på nagelbädden under nagelplattan. Det påminner om ett blåmärke till utseendet. Det kan variera i färg och vara brunrött till svart. När nageln växer ut kan den lossna efter några veckor, på grund av nagelplattan lossnat vid själva traumat. Oftast uppstår blånagel pga av att nageln kläms, fastnar eller något faller på den. Det går att behandla med konstnaglar eller manikyr, men inte om värk eller tecken på infektion eller inflammation finns. Om nageln lossnar och en ny växer bör den inte förlängas om den är under 5mm. När en nagel blivit klämd kan det samlas blod under nageln och göra mycket ont.

Akut trauma

En akut skada kan vara en skär eller klämskada, när nageln knäcks och går av eller spricker och kan även resa sig helt från nagelbädden. Detta sker pga slag eller om nageln fastnar i något. Det går inte att göra konstnaglar eller manikyr under det akuta skedet. Utan nageln bör få läka ifred. När smärta, svullnad och inflammationen inte längre är ett problem kan man förbättra utseendet med manikyr eller konstnaglar. Dock ska man inte ha alltför långa naglar eller belasta nageln mer än nödvändigt.

Grön nagel – bakterie infektion

Ibland kan naglarna få en bakterieinfektion som bildar en missfärgning som liknar mögel pga av det blågröna färgämne som finns hos bakterien. Detta är inte orsakat av en svamp utan en bakterie. Det drabbar personer som har nedsatt infektionsförsvar. Detta uppstår mellan nagelplattan och konstmaterialet eller mellan nagelplattan och nagelbädden vid nagellossning. Nageln får blågröna fläckar. Missfärgningen kommer kvarstå även om konstmaterialet avlägsnas och nageln rengörs från bakterierna. Missfärgningen kommer växa bort. Detta uppstår oftast då kunden själv limmar om konstmaterialet börjar lossna. Det är viktigt att nageln rengörs före man applicerar konstmaterial och att ta bort all lifting. Annars limmar/bygger man in bakterier mellan nagelplattan och konstmaterialet. Konstmaterial bör avlägsnas och nageln ska hållas ren och torr.

Papegoj näbb nagel

Är en onormalt böjd nagel. Det beror på att ens fingertopp och nagelbädd är formad på ett sätt som får nageln att bilda ett kloliknande utseende. Detta går att rätta till med konstnaglar då man applicerar ett tjockt lager med gele och sedan filar underifrån så nageln får en rak eller rakare sidolinje som eftersträvas. Du ska däremot inte behandlas med konstnaglar om värk eller tecken på infektion finns.

Nagelinfektion eller nagelinflammation

Man bör vara uppmärksam på tecken på inflammation eller infektion. Symptom på att inflammation kan vara: Rodnad, svullnad, smärta, värme och nedsatt funktion. Inflammation är kroppens reaktion på försvar mot skadande faktorer. Det kan antingen vara livlösa t.ex träflisa, eller levande som bakterier, virus och parasiter. Inflammationens varaktighet och symptom beror på faktorer som orsakat den. Men alla inflammationer ger rodnad, svullnad, smärta och ökad värme i det drabbade området. Allergiska reaktioner kan också ge inflammationer.

Infektioner uppkommer när en mikroorganism eller virus invaderar kroppen. Mikroorganismer som orsakar infektionssjukdomar är virus, bakterier, parasiter och svamp. Tecken på infektion kan vara: Svullnad, rodnad och var/vätskebildning.

Bakterieinfektioner kan behandlas med antibiotika. Mot virus hjälper inte antibiotika men det finns vaccin mot en del virus, eller mediciner som gör det svårt för virus att föröka sig. Svampinfektioner behandlas med svampdödande läkemedel. Något för att dämpa kroppens reaktioner är t.ex smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel. Kunder med tecken på inflammation eller infektion hänvisas till läkare för diagnos och behandling. Behandla ej vid nagelbandsinfektion.

Nagelsvamp

Svamp kan infektera hud, naglar, hår och slemhinnor. Mörk, varm och fuktig hud drabbas oftare. Det drabbar oftare fötter än händer. Det är en nagelinfektion och man har ökad risk för nagelsvamp om man har sjukdom med antibiotika, diabetes, störningar i immunförsvar. Detta går inte att behandla hos nagelterapeut. För din egen skull ska du besöka en läkare. Nagelsvamp, vårtor, nageltrång, gula naglar behandlas inte. Andra sjukdomar gäller på fötter och vid pedikyr. Detta är jag inte utbildad inom.

Undrar du om någon annan nagelsjukdom? Lämna en kommentar. Därför är det viktigt att man inte gör naglar hemma som outbildad/”självlärd” på någon annan än sig själv, det är farligt. Vill du få snygga naglar kan du boka en tid för naglar i stockholm.

1 kommentar

  1. Relissa
    13/07/2023 / 06:42

    Hej, jag hade nageltrång på min tumme, i början gjorde det ont men sedan blev det bättre. Med tiden försvann smärtan och det som kvarstod var en grön gul fläck under nageln, som smuts. Jag rensade den och det blev bättre just nu är den bara lite gul utan smärta, jag har lindrat den i sprit. Jag har även nagel tid idag och behöver göra en nagelförlängning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *